- Vi hjælpes altid ad

De 47 ansattes moral og respekt for hinanden er det stærke historiske dna hos A.P. Jørgensen A/S i Ribe. Blandt andet udarbejder montørerne selv værkstedets vagtordning, hvor telefonen altid tages, og kunderne dermed kan serviceres alle årets 365 dage.

Langs ringvejen rundt om Ribe ligger en af landets ældste maskinforretninger med dets markante facade - med domkirken som baggrund og med Vadehavet på modsatte side af vejen.

Lige siden 1897 har maskinforretningen holdt til i Ribe, efter blot et enkelt år forinden, hvor Anders Th. Jørgensen startede op i en smedje i Bøel ved Gørding. Firmanavnet A.P. Jørgensen kom til i 1926, hvor sønnen med dette navn overtog firmaet. Han flyttede i 1954 maskinforretningen ud på den nuværende adresse på Plantagevej 12. Og for at gøre familiehistorien færdig, så tog sønnen Niels over i 1966, og drev den frem til sin død i 2000, hvorefter hans kone Ellen Jørgensen førte virksomheden videre til 1. januar 2018, hvor Danish Agro købte maskinforretningen.

Bag udstillingsvinduerne står lange rækker af store maskiner som finsnittere, mejetærskere, traktorer og redskaber. De hvide servicevogne kører ud og ind ad indkørslen, hvor et 12 meter højt tårn med et robotstyret lagersystem rager op i det ellers flade landskab. Alt sammen vidner det om den store aktivitet hos A.P. Jørgensen A/S.

 

Arbejdsforholdene er gennemtænkt hos Ribe-virksomheden. På væggen slangetromler, hvorfra Mads Petersen og de øvrige værkstedsfolk behændigt kan påfylde olie på traktorer og maskiner. Foran den nyudlærte lærling ses en Claas gummiged, der sammen med Claas teleskoplæsserne er populære blandt maskinforretningens kunder.

Historisk firmakultur

Alt imens virksomheden har udviklet sig til denne store aktør, er dens historisk stærke kultur fastholdt både internt og i forhold til de mange landbrugskunder, som ligeledes har gennemlevet en markant strukturudvikling.

- Ellen Jørgensen og Hans (Hans Bjerregaard, værkfører i 42 år og tre år direktør indtil salget af virksomheden, red.) gjorde meget ud af at sætte mig ind i den kultur og dna, som gennem hele den lange historie har været så fremherskende her i firmaet. Det handler om moral og respekt for hinanden. Vi hjælpes altid ad, og der bakkes op om at løse udfordringerne og vagtordningerne. Der er ingen, som er alene her i huset, fastslår Jim Thygesen, der i forbindelse med Danish Agro’s køb af den store maskinforretning i 2018 blev udnævnt til administrerende direktør.

Som eksempel nævner han, at montørerne sætter sig selv på vagtordningen for et halvt år ad gangen. Både hvem, der har vagten, og hvem af montørerne, som er backup, er på plads, inden planen godkendes på værkførerkontoret.

- Når man på den måde selv tager ansvaret, fungerer det bare. Derfor tages telefonen altid af en person hos os, og der kan rykkes ud alle årets 365 dage, forsikrer direktøren og fremhæver det store engagement hos de i alt 47 medarbejdere. Heraf er de 27 beskæftiget på værkstedet og med service, inklusive tre værkførere. I reservedelsafdelingen er der seks medarbejdere, tre i administrationen, og foruden Jim Thygesen er der tre øvrige salgsfolk.

Madordning

Kulturen har ligeledes altid været at oplære egne folk. Lige nu er der således ikke mindre end otte lærlinge.

Til den store kantine er tilknyttet køkken med madordning for medarbejderne. Her er servicemontører på et internt kursus om et timestyringsprogram.

Under rundvisningen i de i alt 9.000 kvadratmeter bygninger viser Jim Thygesen de mange personalefaciliteter, heriblandt de moderne omklædningsfaciliteter med tøjvask. I kantinen med køkken, madordning og udsigt ud over Vadehavet er der denne dag internt kursus for servicemontørerne om Reeft timestyringssystemet, som nu indføres.

Ligesom indenfor salg er værkstedet opdelt i produktområder, hvor specialisterne dog flyttes alt efter højsæsonerne - som nu, hvor græsensileringen indledes.

Finsnitter til Kina

For A.P. Jørgensen er ikke mindst kvægbruget og maskinstationer et meget stort kundesegment. Det vidner alene fem Claas Jaguar finsnittere under klargøring på værkstedet om. Men også rækken på over 15 nye og nyere brugte finsnittere i udstillingshallen er et udtryk for den store volumen, som virksomheden har på dette felt.

- Vi har hele det syd- og sønderjyske område som virkefelt, i syd i samarbejde med Hans Holm Maskinforretning. Som stor aktør har vi givet os selv den forpligtelse overfor vores kunder altid at have en backup-maskine klar, hvis en af maskinstationens snittere får et nedbrud, eller der opstår behov for ekstra kapacitet. Derfor er traditionen hos os, at vi aldrig sælger den sidste finsnitter i lagerhallen, lyder det fra maskinforretningens direktør.

Han glæder sig over, at salget går rigtig godt, og er på ingen måde skeptisk over den lange række af de kostbare Jaguar-snittere. De fleste nye er allerede solgt til enten græs- eller den kommende majssæson. Og når det gælder afsætningen af de brugte finsnittere, er en Claas Jaguar fra 2017 netop sendt til Kina. Ellers havner de brugte finsnittere oftest i Tyskland, Norge, Sverige, Tyrkiet, Baltikum eventuelt i et søsterselskab eller som ekstramaskiner hos danske maskinstationer.

En stor part af det omfattende reservedelslager huses i et 12 meter højt, automatisk robotlager med ialt 280 hylder. På sekunder finder reservedelsekspedient Carsten Lund her delene frem til en værkstedsordre.

Desuden fremhæver han både Claas skårlæggerne og riverne, der i øvrigt sammen med Jaguar-finsnittere vises ved et stort demo-arrangement for græsmaskiner sammen med Hans Holm Maskinforretning senere på måneden.

Også Claas-programmet indenfor teleskoplæssere og gummigeder fra 5 til 19 tons har været en succes hos A.P. Jørgensen A/S i forhold til de mange kvægbrug i kundekredsen. Derudover forhandles minilæsserne fra Schäffer og VM Loader.

50 solgte traktorer

Som en del af Danish Agro-koncernen og som Claas-forhandler har A.P. Jørgensen A/S foruden den stærke fokus på udstyr til kvægbruget også øget aktiviteterne på både mejetærskere og traktorer.

- Vi har en rigtig pæn markedsandel her i området på traktorer, blandt andet med tilknytning af en demo-pilot, fortæller Jim Thygesen og nævner, at der sidste år blev solgt over 50 nye og brugte traktorer lokalt.

Også i forhold til redskaber til planteavlen er der sket en øget intensivering hos A.P. Jørgensen A/S med de flere forhandlinger i Danish Agro Machinery-regiet. Her er Bednar-redskaberne blevet en stor aktivitet sammen med Spearhead, Fliegl-vognene og Agrifac-sprøjterne som et supplement til de mangeårige forhandlinger af blandt andet Lemken, Amazone, Köckerling, Kverneland, Bredal, Samson med flere.

 

Bednar og de øvrige forhandlinger af markredskaber til planteavlen er sat i øget fokus hos A.P. Jørgensen.

Ingen butik

Smart Farming ser A.P. Jørgensen A/S også et fremtidigt indsatspunkt, ikke mindst med de øgede krav fra kunderne til data og dokumentation. Derfor er nu tilknyttet en Smart Farming konsulent, Kirstine Damgaard Petersen. Det sker i samarbejde med den fynske Claas-forhandler, Ringe Maskinforretning, hvor Jim Thygesen desuden er direktør, sideløbende med posten i den store virksomhed i Ribe.

Mens der på Fyn både er en landbrugs- og entreprenørafdeling, er fokus hos A.P. Jørgensen udelukkende landbrug og maskinstationer og servicen til disse.

- I mange år havde vi tillige en butik, som også henvendte sig til private kunder. Men vores beliggenhed gjorde, at vi i mange tilfælde blot skulle reparere plæneklipperen, som forinden var købt i byggemarkedet, siger Jim Thygesen og glæder sig over, at butiksområdet i stedet nu både kommer både personalet og landmændene til gode med faciliteter og showroom.

A.P. Jørgensen A/S

● Grundlagt i 1896 af Anders Th. Jørgensen i landsbyen Bøel og allerede året efter flyttet til Ribe. Siden 1954 beliggende på den nuværende adresse ved omfartsvejen

● Blev fra 2000 til 2017 drevet af Ellen Jørgensen, enken efter tredje generation, Niels Jørgensen. Pr. 1. januar 2018 solgtes maskinforretningen til Danish Agro Machinery Holding A/S

● Forhandling af Claas samt blandt andet Lemken, Samson, Bednar Kverneland, Schäffer, Amazone mm

● Bygningsareal på 9.000 kvadratmeter, grundareal 39.000 kvadratmeter

● 47 medarbejdere