- De stadig færre og større landbrug vil i sagens natur også blive afspejlet i maskinbranchen. Kravene er, at vi har kapacitet og er specialister, både fra kunderne, fra importørleddet og leverandørerne. Men samtidig værdsætter landbruget den lokale tilstedeværelse.
Selv om Johannes Mertz A/S, eller i daglig tale Mertz, nu dækker hele Sjælland og Sydhavsøerne med full-line New Holland-forhandlingen, finder de to indehavere Christian Holst og Gert Klitgaard den lokale forankring meget vigtig.
- Vi ser det som en fordel, som nu at være til stede både her i Maribo, i Faxe og senest med overtagelsen af Slagelse Maskinforretning 1. marts i år. Her oplevede vi netop den stærke tilknytning, som de nordvestsjællandske landmænd har til forretningen. Vi ønsker ikke, som vi ellers ser hos andre i branchen, at centralisere yderligere.
Stiftet i 1915
Mertz-virksomheden har en over 100-årig historik, dog ikke med landbrugsmaskiner lige fra starten i 1915. Stifteren Johannes Mertz havde i de første mange år primært fokus på salg af SKF-kuglelejer og andre dele til maskiner og redskaber fra forretningen midt i Nykøbing Falster.
Landbrugsmaskinerne kom for alvor til, da Jørgen Mertz overtog virksomheden ved faderens død i 1949. Ti år forinden var åbnet en afdeling i Nakskov, og meget senere - i 1989 - etableres afdelingen i Faxe. Tre år forinden havde tredje generation, Per Mertz, overtaget ledelsen og ejerskabet.
At det i dag er to ejere uden for familien, skyldes, at næste generation ikke havde ønske om at tage over. Generationsskiftet startede med ansættelsen af Christian Holst som administrerende direktør i 2015. Fra hans fortid som salgschef hos Case IH fra 2005-2011 kendte han virksomheden og Per Mertz. Året efter overtog Christian Holst 10 procent af aktierne.
Gert Klitgaard kom til i 2019 som økonomichef, efter en årrække i økonomiafdelingen hos Landboforeningen for Sydhavsøerne.
7.000 m2 på bar mark
- Vi drev nærmest virksomheden sammen, da Per Mertz havde en sygdomsperiode, og derfor blev vi enige om at gå all-in med 50/50-ejerskabet, da muligheden kom i 2021. Og heldigvis troede banken på projektet, nok fordi det var lykkedes at trimme virksomheden efter et større underskud i 2018-2019, lyder det samstemmende fra de to ejere.
For dem var det vigtigt, trods ejerskiftet, at kunne beholde det velrenommerede Mertz-navn, og samtidig fortsætte den fremtidsorienterede strategi, der ikke mindst tog fart med etableringen af den topmoderne maskinforretning i Maribo i 2016 - året efter forretningens 100-års jubilæum.
Her blev den 7.000 kvadratmeter bygning opført på bar jord som erstatning for afdelingerne i Nakskov og Nykøbing Falster, der begge lå uhensigtsmæssigt i bymidten.
Blå traktorer siden 1968
I alt er 80 medarbejdere beskæftiget hos Mertz - med salgsfolk, værksteds- og servicemontører samt reservedelsfolk i alle tre afdelinger, og hvor administrationen er samlet i Maribo.
Lige siden 1968 har Ford og siden New Holland været omdrejningspunktet i virksomheden. I perioden fra 2006 frem til 2019 havde man tillige forhandlingen af Case IH fra CNH-familien.
- Når vi, som vi gør her efter indlemmelsen af Slagelse Maskinforretning, dækker hele Østdanmark og gerne skulle sælge omkring 100 traktorer, er det afgørende at være specialister og have fuld fokus på mærket. Og faktisk er det også mere enkelt med kun et fabrikat, bemærker Christian Holst.
New Holland-forhandlingen omfatter alle produkter, lige fra traktorer, mejetærskere, pressere og hele entreprenørlinjen.
Til gengæld har der ikke siden været have-/park-produkter fra New Holland eller andre fabrikater i forretningen siden 2018. Den del er overladt til Mertz Skov & Have, der er en selvstændig udløber af Mertz, med Per Mertz som ejer.
Fortsat Överum
På landbrugsredskabssiden er der til gengæld blå redskaber, også selv om New Holland nu har solgt den del fra på det seneste.
- Ikke mindst efter vi blev opsagt som Kverneland-forhandler for to år siden, har vi med succes solgt et større antal New Holland-plove, der som bekendt kommer fra Överum. Det satser vi på at fortsætte med, selv om den svenske fabrik nu har fået tyske ejere. Det samme gælder Kongskilde-produkterne, som CNH har solgt til Seko i Italien. Især har vi leveret mange Germinator-harver til sukkerroedyrkere, og det vil vi gerne fortsætte med, pointerer Christian Holst.
Det største redskabsprogram hos Mertz er Amazone-produkterne. Det lige fra såmaskiner, gødningsspredere, sprøjter og jordbehandlingsredskaber, der nu også indbefatter plove.
Endvidere forhandles en række øvrige redskabsfabrikater, blandt andet danske He-Va og GreenTec.
Import-maskiner
Mertz importerer selv flere specialprodukter, heriblandt Ropa selvkørende roeoptagere og rense/læsse-maskiner. Således kører 30-35 roeoptagere primært i sukkerroeområderne øst for Storebælt, men da MaskinParken var på besøg, var en ny tre-akslet Ropa Tiger 6S seks-rækket optager med 40 m3 tank på vej til Tårs-færgen og videre til en stor fynsk sukkerroedyrker.
- Sammen med de 18 læssemaskiner, som vi også har solgt, er service og vedligehold en stor opgave for vores værkstedsfolk både med eftersyn i årets løb og udrykning i roesæsonen, understreger Christian Holst.
Steketee-maskinerne til ukrudtsbekæmpelse og med mulighed for automatisk styring, er også et vigtigt aktiv for maskinforretningen, og det fortsætter, selv om det hollandske firma nu er overtaget af Lemken.
Endvidere tæller rækken af Mertz-importprodukter de tyske Sauerburger afpudsere til blandt andet frøgræsmarker, de store selvkørende Albach flishuggere, Pronar vogne og flere andre agenturer.
Gps-farming
Med den meget brede produkt-pallette ser Christian Holst og Gert Klitgaard deres maskinforretning stærk rustet til at betjene fremtidens landbrug, uanset den politiske dagsorden, hvor der varsles mere skov og natur, flere solceller, og på den måde nok færre landbrugsarealer.
- Indenfor gps-farming har vi således både produkter og en specialist ansat. Han er tidligere driftsleder på et større brug, og derfor med stor kompetence på dette voksende specialområde, nævner Gert Klitgaard og fremhæver New Hollands MyFarming, hvor der tilbydes nye brugere gratis tre timers opstart og som en del af handlen også hjælp til blandt optegning af marker og samspillet med Mark Online-systemet.
- Traktorerne kommer hjem med modem som standard, og det hele foregår i dag uden usb-stik men via skyen. Derfor gælder det om at få systemerne mere og mere ud i det praktiske, tilføjer Christian Holst.
I Mertz-forretningerne er der indrettet kursusfaciliteter til brugerne, og ved Maribo-afdelingen rådes der også en demomark på en hektar til prøvekørsel af både nye maskiner og systemerne til præcisionslandbrug.
Johannes Mertz A/S
Stiftet i 1915 i Nykøbing Falster af Johannes Mertz. I starten gjaldt det salg af kuglelejer og andre maskindele, I 1939 åbnes afdeling i Nakskov, og i 1949 overtages ledelsen af sønnen Jørgen Mertz. Tredje generation, Per Mertz, bliver ejer i 1986, og i 1989 etableres afdelingen i Faxe. I 2015 lukkes afdelingerne i Nykøbing Falster og Nakskov, og samles i den nyopførte maskinforretning på 7.000 kvadratmeter i Maribo. Pr. 1. marts 2024 overtages Slagelse Maskinforretning
1. november 2021 bliver adm. direktør Christian Holst og økonomichef Gert Klitgaard indehavere
Mertz er full-line New Holland-forhandler øst for Storebælt. Desuden forhandles blandt andet Amazone, GreenTec, Krone m.fl. Endvidere importeres en række agenturer, heriblandt Ropa, Steketee, Sauerburger, Pronar m.fl.
80 medarbejdere i alt i de tre afdelinger i Maribo, Faxe og Slagelse