Beton af mange støbninger

Frontvægte til traktorer er blandt de mange betonvarer, som fremstilles hos HC Betonelementer ved Næstved.

For snart 25 år siden stod gårdejer Hans Christensen og manglede både elementer og hovedkanal til et nyt planlager med tørreri på gården i Karrebæk ved Næstved. Opfindsom som han var, etablerede han et betonstøberi i en lade, og fremstillede selv elementerne.

Det blev starten til HC Betonelementer, som han drev fra år 2000 og frem til 2018 på gården. På grund af pladsmangel flyttede han den omsiggribende fabrikation til det nedlagte teglværk, som i dag huser Sjællands største betonelementfabrik med en daglig produktion på 60 tons betonvarer.

Siden 1. september 2022 har virksomheden været ejet af Lars Ingemann. Han havde indtil da været kunde hos Hans Christensen, som på det tidspunkt ønskede at gå på pension.

Flytbare lysmaster

- Jeg var meget afhængig af leveringen af kvalitetsprodukterne, ikke mindst de flytbare betonfundamenter til lysmaster, som jeg solgte fra min virksomhed. Derfor blev vi enige om, at jeg kunne overtage hele virksomheden, bygningerne, støbeformene og personalet.

- Fundamenterne er fortsat en stor artikel for os. Vi leverer disse betonblokke med beslag til montering af lysmaster i alle størrelser til byggepladser som aktuelt Femern, Novo Nordisk samt andre både store og mindre byggepladser, hvor der i dag er påkrævet belysning og med mulighed for at flytte belysningen. Det foretages behændigt med en gaffeltruck, forklarer Lars Ingemann.

75 % til landbruget

I den 3.000 kvadratmeter store produktionshal, der stammer fra 1967 efter en totalødelæggende brand på teglværket, fremstilles mange former for betonvarer, men hvor omkring 75 procent fortsat er relateret til landbruget, hvor det hele startede, beretter Lars Ingemann.

- Færdigstøbte L-elementer til både kornlagre, oplagringspladser til grovvareselskaber samt til plansiloer og ensilagepladser er en stor aktivitet, sammen med støbte hovedkanaler, korngrave og elevatorgrave.

Dimensionerne er tilpasset kundernes ønsker. Blandt andet leveres L-elementer op til fire meters højde, og fra 15 til 30 centimeters tykkelse. Også T- og A-elementer er i produktpaletten, og her er også genbrugspladser og virksomheder med behov for oplagringspladser blandt kunderne over hele landet.

Frontvægte til en fjerdedel

En særlig betonvare, som ikke mindst i foråret og igen til efterårssæsonen er en stor succes for HC Betonelementer er frontvægte til traktorer.

- Ikke mindst har vi oplevet en meget stor forespørgsel her i det meget våde forår. Derfor er frontvægtene blevet solgt på forhånd, fortæller fabrikanten, der i produktionshallen viser tre frontvægte, som er klar til at blive afsendt til Hans Holm Maskinforretning i Tinglev. Og udenfor er der denne dag kun en enkelt frontvægt at finde sammen med L-elementer og hovedkanaler, der alt sammen er solgt og venter på vognmandstransport.

- I forhold til de originale frontvægte i jernmetal er prisen på vores kun en fjerdedel, og dertil kommer flere andre fordele. HC-frontvægtene er støbt efter kofangerprincippet som en bred og lav konstruktion. Derved kan standardforlygterne lyse hen over frontvægten, og bredden gør, at begge sider af frontvægten kan ses fra førerkabinen.

Lars Ingemann fremhæver også de skrå hjørner og den riflede trædesikre overflade.

Males i traktorens farve

Frontvægtene fås med vægt fra 1.000 til 2.200 kg i armeret beton, og tilsat ekstra jern ved højere vægt. Det medfølgende beslag til kat. 2 eller 3 frontlift monteres på de indstøbte kraftige bolte.

- Frontvægtene fås enten som vores standardudgaver eller tilpasses efter behov og ønsker. De leveres umalede, således brugeren selv kan male den i traktorens farve, oplyser Lars Ingemann, og glæder sig over den store efterspørgsel, der tæller mindst 20 frontvægte om måneden.

- Faktisk kan vi sælge alt, hvad vi kan nå at fremstille.

Hærdes om natten

På fabrikken, der ligger mellem Næstved og Karrebæksminde i et landområde, hvor støv fra produktionen ikke generer, foregår produktionen alle hverdage og om lørdagen i et nøje tidsbestemt forløb i forhold til betonens hærdning.

De seks medarbejdere starter hver morgen klokken syv med at tømme formene for de støbte og hærdede betonelementer fra dagen forinden. Dernæst rengøres formene og påføres formolie, inden jernarmeringen for dagens støbning placeres nøjagtigt i formen. Støbningen startes efter middagspausen klokken 12.30 og er færdig to timer senere - klar til hærdningen natten over.

- Betonen fremstiller vi selv, forklarer Lars Ingemann videre. Vi benytter udelukkende C 40 Aggressiv betonblandingen, hvor ingredienserne er knust granit fra Norge, havsand fra Storebælt samt vand og cement. At vi henter norsk granit herned med skib skyldes, at det er helt uden flint, der ellers ville kunne sprænge i betonen.

- Vi er meget kvalitetsbevidste i hele processen, og i bund og grund er det et rent naturprodukt, vi producerer, ganske som romerne opfandt for over 2.000 år siden.

HC Betonelementer A/S

Etableret af gårdejer Hans Christensen i sin lade i Karrebæksminde

På grund af pladsmangel flyttes produktionen til et nedlagt teglværk i Karrebækstorp i 2018. Teglværket var nedbrændt i 1967 og gennembygget fra grunden med et 3.000 m2 produktionshal med tilhørende tørrerum med el-tørreri. Teglværket gik konkurs i 1973, og siden har faciliteterne huset flere virksomheder

Lars Ingemann køber virksomheden og alle faciliteter pr. 1.9.2022

Produktion af betonvarer som L-, A- og T-elementer, korngrave, elevatorgrave, fundamenter til lysmaster mv. samt frontvægte til traktorer

Seks medarbejdere